Kulinaria w literaturze.
30 października br. grupa
uczniów z Koła Przyjaciół Biblioteki pod opieką pani bibliotekarki
przygotowała występ słowno - muzyczny
„Kulinaria w literaturze.”
Uczestnicy spotkania mogli
- po wysłuchaniu i obejrzeniu występu - poczęstować się przygotowaną
przez naszych uczniów szarlotką.
11 Listopada.
Narodowe Święto
Niepodległości to polskie święto obchodzone co roku w dniu
11 listopada - dla
upamiętnienia rocznicy odzyskania przez polski naród
niepodległościowego bytu państwowego w 1918 roku, po 123 latach od
rozbiorów dokonanych przez Rosję, Prusy i Austrię.
Z tej okazji 10 listopada
2015 roku w naszej szkole odbył się uroczysty
apel z okazji
kolejnej rocznicy odzyskania niepodległości.
Konkurs „Na Świątecznego
Mazurka i Wielkanocną Babę” .
28 marca 2015 roku w III Alei NMP odbył się konkurs „Na Świątecznego Mazurka i Wielkanocną Babę” - w ramach Święta Palmy Wielkanocnej. Organizatorem konkursu jest Częstochowska Organizacja Turystyczna.
28 marca 2015 roku w III Alei NMP odbył się konkurs „Na Świątecznego Mazurka i Wielkanocną Babę” - w ramach Święta Palmy Wielkanocnej. Organizatorem konkursu jest Częstochowska Organizacja Turystyczna.
Celem konkursu jest
kultywowanie tradycji związanych z obchodami Świąt Wielkiej Nocy,
upowszechnienie tradycji polskiej kuchni i świątecznych wypieków,
prezentacja specyficznych, regionalnych i najsmaczniejszych ciast z
naszego regionu wśród mieszkańców Częstochowy i okolic, promocja
umiejętności uczniów szkół gastronomicznych regionu
częstochowskiego.
W zawodach ciastkarskich
wystartowało 5 szkół w tym nasza szkoła.
Do konkursu w tym roku
przystąpiło z naszej szkoły 3 uczniów.
Spotkanie z panią
Dietetyk.
24 kwietnia br. odbyło się
spotkanie z panią dietetyk klinicznym Lidią Krawczyk. Temat spotkania brzmiał: „Śniadanie daje siłę.”
W spotkaniu udział wzięli
uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej, pani dyrektor Dorota
Markowska, zainteresowani nauczyciele oraz pani pielęgniarka.
Pani dietetyk opowiedziała trochę na temat zdrowego odżywiania, wskazała najważniejsze
posiłki, które muszą być spożywane w ciągu dnia przez uczniów - oczywiście
ze szczególnym uwzględnieniem I i II śniadania jako
najważniejszych. Pani dietetyk
przestrzegała również przed plagą otyłości wśród dzieci i
młodzieży.
Pod koniec spotkania
uczestnicy mogli zadać pytania pani Dietetyk.
Nie zabrakło omówienia
piramidy zdrowego żywienia. A do wybierania zdrowych produktów miały zachęcać uczniów plakaty nawiązujące do celowości
jedzenia I i II śniadania.
Przygotowany został
również stół z przykładowym pierwszym posiłkiem. Znalazły się na nim m. in. owsianka z owocami, jogurty z owocami i otrębami oraz muffiny
upieczone z mąki pełnoziarnistej na II śniadanie (...mniam).
Oczywiście wszystkie dania zostały zjedzone.
Poczęstunek został
przygotowany przez uczniów z klasy Ia oraz IIb w ramach zajęć w pracowni gastronomicznej.
Uchwalenie Konstytucji
3 Maja.
29 kwietnia 2015 roku w
naszej szkole odbył się apel z okazji rocznicy uchwalenia
Konstytucji 3 Maja. Oczywiście po to, żeby Majówka nie kojarzyła się tylko z grillem i kilkoma dniami wolnymi od zajęć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentowanie wpisu!